Kadın Sağlığı; Tüp Bebek Beta HCG Nedir? Tüp Bebek İlaçları Nelerdir? Beta HCG Testi Nasıl Yapılır?

Kadın Sağlığı; Tüp Bebek Beta HCG Nedir? Tüp Bebek İlaçları Nelerdir? Beta HCG Testi Nasıl Yapılır?

Kadın Sağlığı; Tüp Bebek Beta HCG Nedir? Tüp Bebek İlaçları Nelerdir? Beta HCG Testi Nasıl Yapılır?

 

Tüp Bebek İlaçları Nelerdir?

Tüp bebek bilindiği üzere çocuk sahibi olamayan çiftler tarafından başvurulan bir uygulama olup bu anlamda farklı aşama uygulanmaktadır. Şimdi de çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin üzerinde sıklıkla durduğu bir konu olan tüp bebek ilaçları nelerdir? Konusuna değinecek, bebek sahibi olmak adına kullanılabilecek ilaçları maddeler halinde açıklayacağız.

  • Klomifen ilacı, bu ilaç FSH salınımını önemli oranda arttırmaktadır.
  • Human Menopozal Gonadotropinler ilacı
  • Menopoz çağındaki kadınların idrarlarını saflaştırma noktasında kullandıkları Uriner FSH ilacı
  • Rekombinant FSH ilacı
  • GnRHa ilacı
  • GnRH Antagonistler ilacı
  • Yumurta çatlatma ilacı
  • Rahim içerisine yerleştirilen yumurtanın gelişimini tamamlayabilmesi için Progesteron ilacı
  • Yumurta gelişiminin zorlukla sağlanması durumlarında kullanılan Letrazol ilacı
  • Kullanılacak diğer ilaçlar ise, Folikasit ilacı ve Dostinex Tablet ilacı

 

Tüp Bebek Beta HCG Nedir?

Beta HCG, doktor veyahut hemşire tarafından yapılmakta olan bir uygulama olup damardan alınan küçük bir kan örneğidir. Beta HCG hormonu, döllenmenin başladığı ilk andan itibaren plasenta tarafından salgılanmaya başlamaktadır. Bu test aracılığıyla HCG hormon testi yapılmakta ve seviye saptanmaktadır. HCG hormonu bireylerin vücudunda hamilelik esnasında üretilen bir hormon olup idrar testleri ve dehidrasyon faktörlerinden etkilenebilmektedir. Ayrıca Beta Hcg hormonu, hamilelik dönemi boyunca anne adaylarının düşük yapmasını ciddi derecede önleyen progesteron hormonunun üretilmesini sağlamaktadır. Yani aslında bu hormonun en temel görevleri arasında progesteron hormonu salgılanmasına destek olmak ve aynı zamanda bebeğin rahim içerisinde tutunabilmesini sağlamak yer alır. Tüp bebek Beta HCG nedir? HCG hormonu, ister normal gebelik ister tüp yoluyla gebeliklerde gebe kalmanın ilk 11. Gününde tespit edilmekte, seviyesi kolaylıkla saptanmaktadır. Aynı zamanda hamilelerde üretilen HCG hormonu tüp bebek merkezinde hamile kalmanın ilk 11 gününde 48 veyahut 72 saat içerisinde neredeyse ikiye katlanmaktadır. Hamileliğin 8 ve 11. Haftalarında ise zirve noktaya erişen bu hormon, sonraki süreçlerde düşüşe geçmekte ve belli bir süre sonra ise sabitlenmektedir.
 
 

Beta HCG Testi Nasıl Yapılır?

Beta HCG testini genel anlamda özetledik, şimdi de ilgili konuda çokça merak edilen ve sıklıkla sorulan bir konu olan Beta HCG testi nasıl yapılır? Sorusunu cevaplandıracağız. Laboratuar ortamında gerçekleştirilmekte olan Beta HCG testi, damar yoluyla alınan bir kan örneği olup iğnenin enjekte edilmesi anında hafif bir batma hissi hissedilebilmektedir. Yani bu durumu klasik bir kan alma örneği gibi düşünebilmekteyiz. Bu gibi durumlarda endişeye kapılacak hiçbir durumun olmadığı gibi, uzun süreli rahatsızlık da vermemektedir. Kan testi öncesinde dikkat edilmesi gereken bir husus bulunmamaktadır. Bu sebeple açlık veya tokluk fark etmeksizin istediğiniz zaman Beta HCG testi için kan verebilirsiniz. Sonuçları aynı gün içerisinde öğrenmeniz mümkündür. Zamanlama olarak Beta HCG testi, adet döneminden bir iki gün sonra yapılmaktadır. Kadınlarda bu test genellikle hamilelik esnasında yapılırken; erkeklerde ise testis kanseri şüphesinin bulunduğu zamanlarda başvurulabilmektedir.
 

HCG Kan Testi Neden Yapılır?

Hamileliliğin belli olabilmesi için hcg kan testi yapılmalıdır. Bu sebeple birçok anne adayı 2 haftalık hcg değeri kaç olmalıdır diye merak etmekte ve söz konusu testin neden yapıldığını merak etmektedirler. 2 haftalık gebelik süreci boyunca Beta HCG değerleri 50-500 arasında değişiklik gösterebilmektedir.
HCG kan testi daha önceki başlığımızda da aktardığımız üzere hamilelik döneminde kendiliğinden üretilen bir hormon olup, HCG kan testi neden yapılır? Sorusunun cevabını sizler için maddeler halinde sıralayacağız:

  • Hamilelik durumunun olup olmadığını anlayabilmek için test yapılabilmektedir.
  • Fetüsün kaç haftalık olduğunu ayrıştırabilmek için test yapılmaktadır.
  • Düşük yapma riskinin olup olmadığını anlayabilmek için test yapılmaktadır.
  • Down sendrom riski için test yapılmaktadır.

 

Erkeklerde HCG Testi Yapılabilir Mi?

HCG hormonunun kadınlarda hamilelik esnasında geliştiğini hepimiz bilmekteyiz. Fakat öte yandan erkeklerde HCG testi yapılabilir mi? sorusunun cevabını bulacağız. HCG hormonu kadınların yanı sıra erkeklerde bulunabilmekte, genel olarak erkeğin testis kanseri olup olmadığı veyahut testislerinde yumrunun var olup olmadığı durumlarda teste başvurulabilmektedir. Bunun yanı sıra erkeklerde intifiliteye sebep olan nedenler, detaylıca incelenmektedir.
 
Yazar; Erkan Gün 
 
 

Haber takibi için 

Telegram gruba girmek için tıklayınız
Facebook İŞKUR VE KAMU İŞ İLANLARI grubuna girmek için tıklayınız

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.