Tezli Yüksek Lisans
Tezli yüksek lisans, öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır. Kısaca özetlemek gerekirse tezli yüksek lisans eğitimi akademisyenlik yolunda atılmış ilk adımdır. Eğer akademisyen olmak gibi bir düşünceniz yoksa yüksek lisans eğitiminizi tezli yapmanız önerilmez.
Bu programın devamlılık süresi dört yarıyıldır. En fazla altı yarıyılda da tamamlanır. İlk yılı derslerle, ikinci yılı tez yazma süreci ile geçer. Tezli yüksek lisans yapmayı düşünüyorsanız ALES’e girip yeterli bir puan almış olmanız gerekiyor. ALES’ten almış olduğunuz puanın yeterli olup olmadığı ise, üniversitelerin istediği puana göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca ALES puanınız ne kadar yüksek olursa olsun başvuru yaptığınız programın koşullarını sağlamanız gerekiyor.
Başvurularda en az 55 ALES puanı şartı aranır. Bu şart, YÖK tarafından belirlenen ALES puanı şartı olmakla birlikte üniversitelerde bu puan, baştada belirttiğimiz gibi değişiklik gösterebilir. ALES hakkında ayrıntılı olarak yazdığımız tüm bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Gerekli belgeler ile başvurunuzu yaptıktan sonra değerlendirmeye alınırsınız ve değerlendirme sonucunda mülakata girmeye hak kazanırsınız. Kabulünüz mülakat sonrasında belli olur.
Tezsiz Yüksek Lisans
Tezsiz yüksek lisans Tezsiz yüksek lisans programı genelde akşam dersleri şeklindedir. İkinci öğretim eğitimi gibi düşünebilirsiniz. Bu program toplam otuz krediden az olmamak koşuluyla en az on adet ders ile bir dönem projesi dersinden oluşur. Dönem projesi dersi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek zorundadır. Tezsiz yüksek lisans programlarının sonunda yeterlik sınavı uygulanabilir. Bu programı başarıyla bitirenlere Yüksek Lisans Diploması veriliyor.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)